Arkisto / Avainsana(t): ‘puuttuva hammas’

Keraaminen silta

 

IMG_6701

Potilaan d.25 oli voimakkaan tulehtunut ja jouduttiin poistamaan. Ennen poistoa päätettiin hampaan korvaamiseksi tehdä keraaminen silta korvaamaan hammaspuutosta. Implantti on nykyisin yleisin yksittäista hammasta korvaamaan tehtävä rakenne. Tässä tapauksessa tulehdus oli vienyt luuta niin paljon ettei implantin laittaminen olisi ollut kovinkaan helppoa. Viereisten hampaiden laajat paikat ja potilaan halu saada korvaava hammas nopeasti johtivat keraamisen sillan tekoon.

Hoito toteutettiin niin että viereiset hampaat hiottiin samana päivänä kun tulehtunut hammas poistettiin. Alkutilanne tallennettiin tietokoneelle ja purennan osuus kopioitiin täysin keraamisen sillan muodoiksi. Tukihampaat ovat myös täysiä kopioita vanhoista hampaista. Välihammasta pullistettiin ulospäin estetiikan parantamiseksi.  Sillan välihampaan alaosasta tein ”ovate pontiac” joka ulottuu syvälle ikenen alle, jolloin ikenen ja luun kadotessa silta tulee näyttämään hyvältä myöhemminkin.

1. Hoitokerta: viereisten hampaiden hionta, väliaikaisten kruunujen laittaminen ja tulehtuneen hampaan d.25 poisto.

IMG_6794

Sillan valmistin saman päivän aikan:

IMG_6732IMG_6736IMG_6792IMG_6791

2. Hoitokerta seuraavana päivänä: (ien parantunut päivässä hämmästyttävän hyvin, atraumaattinen poisto) sillan sementointi:

IMG_6810

IMG_6925 IMG_6800IMG_6922 IMG_6928

Purenta tuntui potilaasta heti kotoisalta koska koko purupinta oli täysi kopio vanhoista hampaista. Puhdistaminen onnistuu Soft pick tikuilla ja siltoihin tarkoitetulla hammaslangalla.

Purennan korjaus sivustalla

Alku ja lopputilanne:

IMG_6343molemmat

Hoitona purentatason korjaus, kaksi implanttia ja keraaminen kruunu

Potilaan vasemman alaleuan koko purenta oli ollut useita vuosikymmeniä sitten tehdyllä kultasillalla. Vanha silta oli hajonnut ja sivustan hampaat päädyttiin tekemään implanteilla ja keraamisella kruunulla. Kultasilta oli alunperin tehty huonoon purentaan tai silta oli taipunut ajan saatossa (yläleuan hampaat olivat voimakkaasti ylipuhjenneet). Potilas oli käyttänyt useita vuosia purentakiskoa, mutta hartioiden ja pään alueen kivut vaivasivat ajoittain.

Purentatasoa hiottiin huomattavasti ylöspäin, mutta ihan normaaliin speen-kaareen ei päästy (elossa olevaa vastahammasta ei voi loputtomasti hioa).

IMG_5311IMG_5323

Ien implanttien paranemisruuvien ympärillä vaati hieman muokkaamista

IMG_5305

Implanttikruunut asennettiin yhdellä kerralla ja d.44 tehtiin erillisellä käynnillä (Celtra duo materiaalina)

Implanttien asennot, ienprofiili ja sisäänsovitussuunnat suunniteltiin taas ilman fyysisiä malleja eikä muutoksia suussa tarvinnut enää tehdä:

IMG_5542IMG_5541IMG_5802

 

Valmiit implantit ja kruunu suussa (kontrolli 1kk hoidosta):

IMG_6352 IMG_6343 IMG_6349 IMG_6358

Varsinaisesti hartioiden ja pään alueen kipuja ei tässä hoidettu mutta potilas kertoi että kaikki vaivat lähtivät kun purenta laitettiin kuntoon. Purentakisko jätettiin pois koska potilaasta purenta tuntui niin hyvältä ja hampaiden öiseen aikaan tapahtuva narskuttelu jäi pois kokonaan.

Lopullinen röntgenkuva implanteista ja kruunusta:

lopullinen

Implanttisilta tehtynä täysin digitaalisena yhdellä jäljennöksellä

Potilaan vasemmalta yläsivustalta puuttui kolme hammasta. Hoitona päädyttiin korvaamaan puutosalue kahdella implantilla ja niiden varaan rakennetulla täyskeraamisella sillalla. Implanttisilta on työnä haastava ja jäljennösaineiden virheet on pyrittävä nostamaan implanttitasolta ylöspäin jotta saavutetaan pasiivinen istuvuus implantin ja jatkeen väliin (titaani-titaani liitos).

Tarkimmatkin tarkkuusjäljennökset ja niistä tehtävät kipsimallit sisältävät millin sadasosien virheitä. Virhettä on myös täysin digitaalisesti tehdyissä töissä samaa luokkaa tai vähemmän kuin perinteisellä menetelmällä. Tavallinen hammas on kiinni leukaluussa joustavilla säikeillä jolloin tavanomaisen hammaskantoisen sillan pienet virheet korjaantuvat hampaiden liikkeellä. Implantti on leukaluussa suoraan kiinni jolloin mahdollinen liike on lähes olematonta. Tämä asettaa implanttisilloille erityisiä vaatimuksia tarkkuudesta ja työvaiheista.

Hampaan 24 kohdalle oli saatu 4,0mm ja hampaan 26 kohdalle 4,5mm astran implantit:

 

IMG_3587

 

Implanteista ja hampaistosta otettiin vain yksi jäljennös implanttitasolta: IMG_3602

Purenta varmistettiin vastaamaan potilaan todellista purentaa: IMG_3622 IMG_3620

Digitaalisesti tehtyihin implanttitöihin otetaan aina täysi ienprofiili mukaan jolloin päälirakenteen pystyy suunnitella ienprofiili huomioon ottaen.  Tavanomainen implanttijäljennös tehdään usein vain ikenen pinnallinen osuus kuvaten jolloin ienpaine voi kasvaa liian suureksi.

IMG_3623

Silta suunniteltiin aluksi implanttitasolta asti potilaan purentaan. Kaarta jouduttiin hieman levittämään nelosen kohdalta implantin sijainnin ja pinnallisen asemoinnin johdosta.

IMG_4142 IMG_3715

Puhdistusaukot ja ikenen alainen osuus suunniteltuna:

IMG_3714

Sillan suunnittelun jälkeen ohjelmallisesti tiedosto jaettiin eri osiin, kahteen eri jatkeeseen ja päälle sementoitavaan siltaan. Jatkeiden muoto haettiin tilanteeseen optimaaliseksi ja sauma tuotiin hyvin puhdistettavalle alueelle:

IMG_3709IMG_3710

Koneelta jyrsittiin kaksi erillistä jatketta ja päälle sementoitava silta: IMG_4050

Täysin digitaalisesti suunnitellut osat sovitettiin pöydällä toisiinsa ja titaaniosa sementoitiin jatkeisiin:

IMG_4125 IMG_4131 IMG_4137
Potilas kutsuttiin toiselle käynnille jolloin jatkeet ruuvattiin kiinni: IMG_4161
Samalla käynnillä lopullinen silta sementoitiin kiinni jatkeidein päälle:  IMG_4523 IMG_4483 IMG_4491 IMG_4215IMG_4190

Lopullinen röntgenkuva näyttää erittäin hyvän istuvuuden jatkeille ja sementoitavalle sillalle:

IMG_4526

Synnynnäisesti puuttuvien pysyvien kulmahampaiden korvaaminen implanteilla

Synnynnäisesti puuttuvat yläkulmahampaat ja niiden paikalla persistoivat maitohampaat päätettiin korvata implanteilla.

 

Alkutilanne:                                                  Lopputilanne:

etu sivu2 sivu

Hymystä ja profiilista saatiin harmonisempi ja luonnollinen.
Purenta tehtiin sivuliikkeiltään kulmahampaille IMG_2765 IMG_2759-2 IMG_2761-2

Työstä oli diagnostinen vahaus, mutta päädyin suunnittelemaan muodot ja purennan itse täysin digitaalisesti (virtuaaliartikulaattori jonka toiminnan poikkeuksellisesti kokeilin välivaiheena suussa sivuliikkeiden varmistamiseksi)